Naczynia żeliwne pełnią ważną rolę w tradycji kuchni europejskiej. Z czasem stworzono nowe sposoby wytwarzania garnków, jednak nadal jakość, którą reprezentują w porównaniu do ich żeliwnych konkurentów pozostawia wiele do życzenia. Wraz z rozwojem medycyny i technologii zbadano wpływ żeliwa na ludzki organizm i odkryto wiele interesujących faktów.
Przed zakupem warto się z nimi zapoznać. Według lekarzy jajecznica wykonana na takiej patelni zawiera aż 5 mg żelaza. Dla porównania trzeba dodać, że dzienna dawka tego pierwiastka dla kobiety wynosi 18 mg.
Z tego powodu gotowanie w żeliwnych naczyniach jest zdecydowanie polecane osobom cierpiącym na niedobór żelaza np. z powodu anemii. W połączeniu z dietą bogatą w czerwone mięsa czy szpinak z pewnością taka osoba może poprawić swój stan zdrowia.
Posiłki, które nie zawierają dużej ilości tłuszczu są zdecydowanie lżejsze, a w ten sposób zdrowsze dla organizmu. Z tego względu smażenie na patelni żeliwnej, do której nie potrzeba dodawać żadnego oleju czy masła, nie przeszkadza w zdrowym odżywianiu. Nie wszystkie naczynia żeliwne są wskazane dla osób cierpiących na alergię lub po prostu posiadających wrażliwy żołądek.
Zdecydowanie nie powinne one korzystać z przyrządów wykonanych z surowego żeliwa, jednak z takiego pokrytego emalią już tak. Są one nieco droższe od zwykłych naczyń żeliwnych, ale nadal pozostają warte swojej ceny. Jak widać naczynia wykonane z żeliwa są nie tylko praktyczne, ale również mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie.
Powrót klasycznych rozwiązań w kuchni – czy warto zaopatrzyć się w naczynia emaliowane?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze żeliwnych patelni? Co powinno nas interesować podczas zakupu?
Żeliwne naczynia a kuchenki indukcyjne