Żeliwne naczynia a kuchenki indukcyjne

Można powiedzieć, że naczynia żeliwne są wręcz predestynowane do używania ich na kuchence indukcyjnej. Te produkowane przez firmy światowej sławy zawierają wiele żelaza, które wraz z prędko podniesioną temperaturą przenika do gotowanego dania, co pozytywnie wpływa na osoby np. chore na anemię. Jednak zanim skorzystasz z tego rozwiązania, zapoznaj się z kilkoma podstawowymi zasadami używania naczyń żeliwnych na kuchence indukcyjnej. Przede wszystkim należy pamiętać, że ten rodzaj urządzeń nagrzewa się w przeciągu 15-20 sekund. Pozostawienie samej patelni, bez umieszczonego w nich jedzenia, na rozgrzanej płycie może bardzo szybko skutkować zniszczeniem nawet najlepszej jakości naczyń. Gdy na “palniku” stoi żeliwny garnek wówczas nigdy nie powinien on być ustawiony na maksymalne grzanie, ponieważ takie działanie obniża pierwotne właściwości i skraca żywotność naczynia.

Co więcej, gdy wyłożymy jakikolwiek składnik na rozgrzaną do czerwoności patelnię, momentalnie spali ona każdą z tych rzeczy. Przykładowo olej wylany na taką powierzchnię buchnie i utraci wszelkie wartościowe elementy. Białko w mięsie zetnie się oraz wyparuje z niego wszelka wilgoć, co spowoduje skurczenie się plastrów. Z tego powodu lepiej jest przygotować się wcześniej do używania naczyń żeliwnych. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i poukładać wokół kuchenki według kolejności ich wrzucania. W ten sposób ustrzeżemy się nie tylko przed stratami wartościowych związków zawartych w jedzeniu, ale też przed utratą naczynia, które z pewnością będzie mniej użyteczne po przekroczeniu dozwolonej temperatury nagrzania. Moc palnika na kuchence indukcyjnej należy ustawić na ⅓ lub maksymalnie połowę dostępnej skali.

Warto używać naczyń żeliwnych, jednak tak jak o wszystko inne, o nie również trzeba dbać.