Ruszty żeliwne – ich znaczenie i użycie w domowej kuchni.

Kupując kuchenkę elektryczną lub gazową trzeba podjąć jeszcze jedną decyzję – wybrać emaliowany lub żeliwny ruszt. Pomimo rozwoju technologii, to ten drugi nadal znajduje w tym wypadku najczęstsze zastosowanie. Dobrze jest jednak prześledzić walory i przeszkody wynikające z jego użycia zanim podejmiesz ostateczną decyzję. To co jest najważniejszą cechą wszystkich przedmiotów wykonanych z żeliwa to ich wytrzymałość. Taki ruszt z pewnością przetrwa bez szwanku wiele lat o ile właściwie o niego zadbasz.

Jest też stabilny z powodu swojej dużej wagi, co stanowi sporą zaletę w przypadku gotowania kilku rzeczy naraz lub postawienia na nim sporej wielkości garnków/patelni. Z pewnością dobrze i stosunkowo równomiernie się nagrzewa, potrafi prędko podgrzać naczynia o większej powierzchni. Co więcej tego typu ruszty magazynują ciepło, więc stojące na nich potrawy będą dłużej dostępne. Podstawową wadą rusztów żeliwnych jest trudność w utrzymaniu ich czystości. Faktycznie usunięcie z nich zaschniętego tłuszczu jest trudne do zrobienia.

Żeliwo nie reaguje najlepiej na detergenty inne niż sama soda oczyszczona czy niektóre preparaty do czyszczenia kuchenek. Z drugiej strony współcześni projektanci starają się znajdować rozwiązania, które pozwalają ominąć ten problem. Decydując się na żeliwną opcję warto od razu kupić dzielony ruszt, co ułatwi czyszczenie go. Kolejnym ważnym aspektem, o którym należy pamiętać jest regularne dbanie o jego higienę. Jeśli planujemy często korzystać z kuchenki, a więc i z rusztu wówczas nie sprawdzi się wersja wykonana z emalii, która po czasie może nawet odpryskiwać.

Żeliwo, pomimo kilku wad, jest znacznie bardziej wytrzymałe i dostosowane do wymagań jakie stawia codzienne gotowanie.