Prawidłowa eksploatacja żeliwnych patelni. Czego należy unikać, żeby ich nie uszkodzić?

Żeliwne patelnie z pewnością mają wiele atutów, ale żeby mogły przedstawić się w całej okazałości potrzebują wpierw odpowiedniej opieki. Jeśli właśnie stałeś się właścicielem lub planujesz zakup tego typu naczyń, warto abyś zapoznał się z podstawowymi wskazówkami, które powiedzą ci jak właściwie o nie dbać. Na samym początku warto pomyśleć o wyczyszczeniu (wyłącznie “ręcznie” i bez użycia detergentów) oraz impregnacji patelni. Jeden ze sposobów mieści się w trzech krokach: Wlej na patelnię olej rzepakowy/słonecznikowy i podgrzewaj przez ok. 3-4 minuty. Pozostaw do wystygnięcia. Papierowym ręcznikiem wetrzyj olej w całą patelnię i pozostaw do wysuszenia. Taki rytuał należy powtarzać co jakiś czas, aby naczynie zachowało swą jakość przez lata.

Na codzień warto pamiętać, aby nie trzymać na patelni pokrywki by nie rysowała powierzchni. Dodatkowo po każdym użyciu trzeba ją umyć i od razu osuszyć papierowym ręcznikiem. Zadbaj o to, by przechowywać patelnię w suchym miejscu, aby nie ulegała rdzewieniu. Jeśli jednak zdarzy się tak, wtedy możesz usunąć rdzę drapakiem i przeprowadzić powyżej opisaną impregnację – wówczas powinna wrócić do pierwotnego stanu. Z pewnością należy też unikać przechowywania w takim naczyniu kwaśnych potraw, które wnikając w powierzchnię mogą ją uszkodzić. Nie należy też myć patelni w zmywarce – chemikalia używane w tego typu maszynach mogą również ją na różne sposoby zniszczyć. W każdym domu powinna znaleźć się choć jedna żeliwna patelnia. Jeśli będziesz o nią umiejętnie dbał wówczas dobrze zakonserwowane naczynie może posłużyć nawet następnym pokoleniom.