Powrót klasycznych rozwiązań w kuchni – czy warto zaopatrzyć się w naczynia emaliowane?

Od wielu lat naczynia emaliowane goszczą w niemal każdej kuchni. Niektórym kojarzą się z dzieciństwem i obiadami mamy, więc z sentymentu dokonują ich zakupu. Jak to jest jest z ich jakością? Jak zwykle – to zależy od wielu czynników. Najważniejsze jest to, by kupując tego rodzaju produkty zwrócić uwagę na opis ich wykonania.

Przykładowo produkowane dzisiaj przez renomowane firmy garnki emaliowane zazwyczaj są tworzone w zupełnie inny, bardziej właściwy dla organizmu sposób. Dobrej jakości naczynia nie wpływają na zmianę aromatu potrawy podczas gotowania i nie przepuszczają żadnych szkodliwych substancji, jak to bywało w przypadku garnków starej generacji. Dodatkowo dzisiaj tego typu przedmioty są precyzyjnie projektowane pod każdym względem, także estetycznym. Z tego powodu naczynia emaliowane odznaczają się zróżnicowaniem wzorów, które mogą przetrwać w nienaruszonej formie wiele lat.

Choć oczywiście ten czynnik jest uzależniony od jakości produktu, z którą przed zakupem można się zapoznać, czytając opinie na temat danej marki. Dużą przewagą tego rodzaju naczyń nad na przykład ich żeliwnymi odpowiednikami jest możliwość przechowywania w nich jedzenia. Produkty emaliowane są odporne nie tylko na kwasy zawarte w niektórych potrawach, ale również na tak zwany szok termiczny (czyli gwałtowne zmiany temperatur). Szczelna powłoka tego rodzaju naczyń jest również niepodatna na gromadzenie się w nich szczątków jedzenia.

Z tego samego powodu gotowane potrawy również nie przywierają do dna. Niekiedy warto korzystać z tradycyjnych rozwiązań, ponieważ nie zawsze są one przestarzałe.