Pomysły na potrawy z wykorzystaniem żeliwnych naczyń

W żeliwnych naczyniach możesz zrobić niemalże wszystko. Dzięki temu, że nic nie przywiera (a przynajmniej nie powinno) do ich powierzchni mają szerokie zastosowanie w kuchni. Są one obecne w polskiej tradycji kulinarnej od zarania dziejów. Z tego powodu można znaleźć wiele prostych, ale zróżnicowanych przepisów na dania przygotowane w takich właśnie naczyniach. Jedną z istotnych kategorii są duszone mięsa. Za pomocą żeliwnego garnka możesz przykładowo przygotować kruche policzki wołowe w otoczeniu zalewy z pieczarek i kaszy gryczanej. Wystarczy, że osuszone mięso oprószysz mąką z przyprawami i usmażysz z każdej strony. Dodasz cebulę i posypiesz solą z pieprzem, a następnie włóżysz do garnka żeliwnego. Gdy dolejesz bulion i pokrojone wcześniej warzywa (pieczarki, marchewkę itp.

), zagotuj a następnie na ok.1,5 h włóż do nagrzanego piekarnika. Z pewnością tak wykonane danie zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Z kolei planując wyjazd ze znajomymi pod namioty czy w inne miejsce, gdzie będzie planowane ognisko, także możesz zabrać ze sobą swoje żeliwne naczynie by przygotować w nim leczo. Gdy zrobisz np. z cegieł lub weźmiesz już gotowy stojak na którym położysz kociołek, wrzuć tam kolejno wcześniej pokrojone w domu warzywa i ewentualnie kiełbasę lub upieczone mięso. Na końcu dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystko wymieszaj i po ok. 30 min spróbuj, aby następnie nałożyć porcję wszystkim wygłodniałym obozowiczom.

Jak widać tego typu naczynia mają wiele praktycznych zastosowań, znanych ludziom na całym świecie od wielu lat.