Najczęstsze problemy i trudności, które mogą pojawić się przy stosowaniu żeliwnych naczyń

Żeliwne naczynia wydają się mieć same plusy, jednak i one z czasem ulegają zniszczeniu lub sprawiają problemy w obsłudze. Przed zakupem naczyń tego typu warto, abyś zastanowił się co jest dla ciebie wadą a co zaletą, by nie żałować swej decyzji. Z pewnością dla wielu osób największym problemem spotykanym przy używaniu naczyń żeliwnych jest ich waga. Mają one wzmocnione dna co sprawia, że potrawy nie przywierają, jednak w codziennym użytkowaniu mogą z tego powodu okazać się za ciężkie. Garnki wykonane z tego materiału lepiej jest od razu opróżniać z przygotowywanego w nich jedzenia.

Jeśli któryś ze składników ma charakter kwaśny, może trwale uszkodzić powłokę surowego żeliwa (wyjątkiem jest naczynie pokryte emalią, odporne na tego typu sytuacje). Po umyciu naczyń wszystkie żeliwne przyrządy warto jest od razu osuszyć ręcznikiem i przechowywać w miejscu pozbawionym wilgoci. Żeliwo jest mało odporne na korozję, zwłaszcza jeśli się o nie odpowiednio nie dba. Warto zaznaczyć, że tego typu naczynia mogą automatycznie utracić gwarancję, jeśli położymy je na palniku o zbyt wysokiej temperaturze. Żeliwne garnki, patelnie itd.

muszą być rozgrzewane stopniowo na niskich temperaturach, by na materiale z którego są wykonane nie pojawiły się mikro rysy, pęknięcia oraz same nie straciły na funkcjonalności. Podobnie reagują na zjawisko tzw. szoku termicznego – nagłej zmiany temperatur. Gdy chcesz, aby twoja właśnie przygotowana potrawa szybko wystygła, przełóż ją do osobnego naczynia i wtedy odłóż do innego pomieszczenia do wystygnięcia. Naczynia żeliwne są bardzo praktyczne, ale warto pamiętać o ich właściwym traktowaniu – wtedy z pewnością będziesz zadowolony z efektów.