Kuchnia orientalna – jakie przybory przydadzą się nam podczas przygotowywania egzotycznych dań?

Dzisiaj, aby zjeść danie z kuchni orientalnej niekoniecznie musisz iść do restauracji. Jeśli lubisz gotować sam możesz przygotować wcale nie gorsze potrawy, które zaskoczą ciebie i twoich znajomych. Kuchnia z Dalekiego Wschodu cechuje się bogactwem przypraw, sosów i specyficznych metod przygotowywania posiłków. Jednak trudno je wykonać bez użycia podstawowych przyborów, które pomogą ci w gotowaniu. Jednym z najważniejszych naczyń kuchni orientalnej jest patelnia typu Wok.

Ma jedną lub dwie rączki plus jest wąska na spodzie i rozszerza się ku górze, aby w ten sposób pomieścić wiele zróżnicowanych składników. Służy do smażenia w ruchu i pozwala na bardzo wydajną obróbkę cieplną. Jest szczególnie potrzebna do wykonania potraw w stylu chińskim. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w specjalną chochlę do woka, która ułatwia smażenie a jej duża powierzchnia pozwala na wygodne nałożenie wielu dań. Kuchnia orientalna cechuje się również dużą ilością potraw gotowanych na parze.

Do tego przydatny może okazać się popularny w Azji bambusowy parownik. To pojemnik z kilkoma (zazwyczaj dwoma) poziomami o okrągłym kształcie, który, gdy włożysz do niego potrawy, nakładasz na wok lub garnek. W ten sposób przyrządzone dania są bardzo zdrowe, ponieważ gotowane na parze zachowują większość swoich pozytywnych właściwości. Finalnie z pewnością przydatne okażą się sławetne pałeczki, używane zamiast sztućców. Gdy się do nich przyzwyczaisz stają się łatwe i przyjemne w obsłudze.

Spowalniają czas jedzenia dania, co również pozytywnie odbije się na twoim zdrowiu pozwalając wyczuć moment najedzenia. Z pewnością warto sięgać do przepisów z kuchni orientalnej, poznając bogate kultury kulinarne Dalekiego Wschodu, a przy tym niekoniecznie wychodząc z domu.