Jak należy prawidłowo czyścić żeliwne naczynia?

Każdy materiał z którego składa się dane naczynie nieco różni się względem wymagań dotyczących czyszczenia go. Tak też jest w przypadku naczyń żeliwnych, które choć nazywane są “niezniszczalnymi” by tak się stało wymagają wcześniej specjalnego traktowania. Nie są to kłopotliwe zasady, jednak warto się z nimi zapoznać, aby w pełni cieszyć się z ich użytkowania przez długi czas. Z pewnością pierwszą rzeczą o której trzeba pamiętać przy czyszczeniu czegokolwiek z żeliwa to nieużywanie detergentów. Jest to specyficzny materiał który, szczególnie jeśli jest nieemaliowany, reaguje z wszelkimi kwasami i jego powierzchnia ulega zniszczeniu. Co więcej, jest mało odporny na zarysowania, więc używając wszelkiego metalowych drapaków można faktycznie mu zaszkodzić. W przypadku silnego zabrudzenia garnka możesz użyć sody oczyszczonej.

Aby to zrobić odpowiednio należy na wilgotną gąbkę nasypać proszek, a następnie wyszorować naczynie, by na końcu opłukać pod bieżącą wodą. Zbawienne działanie sody powinno odświeżyć powierzchnię, jednocześnie jej nie naruszając. Jeśli nadal po takim zabiegu jedzenie będzie przywierało do powierzchni, wówczas przejdź do drugiego kroku. Z pewnością nie można zostawiać wody w naczyniu żeliwnym (nawet na krótki czas), ponieważ ten materiał jest szczególnie narażony na rdzę. Z tego powodu spróbuj wlać tyle wody do garnka czy patelni by pokrywała zabrudzone miejsce i zagotuj. W ten sposób przypalony kawałek jedzenia powinien szybko odczepić się od żeliwnej powierzchni, nie niszcząc jej. Warto korzystać z naczyń wykonanych z żeliwa nie tylko z powodu ich wielofunkcyjności, ale również pozytywnego wpływu na środowisko poprzez mniejszą zużywalność detergentów właściwie niepotrzebnych do ich czyszczenia.