Gotowanie nad ogniskiem – czy naczynia żeliwne mogą stanowić dobre rozwiązanie?

Wyobrażając sobie wymarzoną formę odpoczynku widzisz domek w lesie albo nad jeziorem, oddalony od cywilizacji a wkoło tylko ty, twoi bliscy i gotujący się na ognisku gulasz? Bez problemu możesz zrealizować to pragnienie, wystarczy zapisać w kalendarzu datę wyjazdu, zgrać ekipę i odpowiednio się przygotować – na przykład kupując odpowiednie wyposażenie. Od wieków do gotowania na paleniskach używane są naczynia odlane z żeliwa. Są one porządnie wykonane, nagrzewają się równomiernie na całej powierzchni i jeśli są emaliowane od wewnątrz wtedy nawet nie mają wpływu na smak potrawy. Jednak kociołki tego typu mają nieco inny skład niż te używane w kuchni. Z tego powodu warto na spód każdej potrawy położyć liście kapusty by w ten sposób nie spowodować przywarcia potraw do powierzchni kociołka. Już po wykonaniu tego zabiegu możemy cieszyć się spożywanym na świeżym powietrzu gulaszu czy leczo.

Kolejnym atutem tego typu naczynia jest możliwość duszenia potraw za pomocą specjalnych, dokręcanych śrub. Z pewnością garnuszki wykonane z żeliwa stanowią dobre rozwiązanie dla tych osób, które nie lubią często robić zakupów. Jeśli odpowiednio je zakonserwujesz wówczas może ci służyć w pełni efektywnie aż do końca twojego życia. Na rynku są dostępne też specjalne garnuszki miedziane i emaliowane. Jednak żaden z nich z pewnością nie jest tak wydajny i wytrzymały jak ten wykonany z żeliwa. Być może nie jest on najpiękniejszy, jednak wiele osób fascynują tego typu naczynia z tradycją sięgającą średniowiecza i wcześniej.

W ten sposób, gdy zdecydujesz się na kociołek, możesz spakować wszystko inne i cieszyć się smakiem ugotowanych potraw na łonie natury.