Gotowanie na różnych powierzchniach. Do czego nadają się różne typy naczyń/przyrządów (żeliwnych, stalowych, teflonowych, etc.)?

Decydując się na zakup nowego zestawu garnków czy patelni z pewnością trzeba przeszukać wiele ofert różnych sklepów. Są one bardzo bogate i czasem trudno się zdecydować. Żeby ułatwić sobie tego typu żmudne poszukiwania warto w pierwszej kolejności zastanowić się nad funkcjonalnością poszczególnych materiałów, z których wybrane naczynia mają być zbudowane.

Naczynia i przyrządy z żeliwa są bardzo trwałe i wytrzymałe na duże temperatury. Jeśli w odpowiedni sposób o nie zadbasz i zakonserwujesz możesz używać ich przez wiele lat. Są produkowane bez udziału szkodliwych dla zdrowia substancji, umożliwiając w ten sposób gotowanie odpowiednich dla ludzkiego organizmu potraw bez dodatku niechcianych związków.

Równomiernie rozprowadzają ciepło oraz nadają się do użycia na wszystkich rodzajach kuchenek. Najlepszej jakości przyrządy ze stali nierdzewnej powinny być oznaczone symbolem 18/10. Cechuje je duża trwałość oraz higiena przygotowywanych potraw, które nie pozostają na powierzchni garnków.

Patelnie wykonane z takiego materiału długo się nagrzewają z powodu grubszego dna, więc nadają się szczególnie do dań których przygotowanie wymaga czasu. Teflon to powłoka, którą pokrywa się zazwyczaj patelnie emaliowane w celu uniknięcia przedostania się szkodliwych substancji do potraw oraz uniemożliwienie im przywarcia do powierzchni. Przyrządy czy naczynia nim pokryte nie potrzebują tłuszczu, aby móc z nich korzystać.

www.wymianaczesci.pl stwórz swój ogród aranżacja ogrodu jak zaaranżować ogród ? amica

Tego typu patelnie szybko się nagrzewają i mogą posłużyć do przygotowania dań, które tego potrzebują. Dobrze jest przemyśleć w jaki sposób zorganizujesz swoją kuchnię, aby tym kierować się kupując odpowiednie naczynia.