Gotowanie na parze a stosowanie żeliwnych garnków

Jak powszechnie wiadomo żeliwne garnki to jedno z najbardziej pozytywnie wpływających na zdrowie narzędzi. Z kolei gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych metod na przyrządzanie posiłków. Jaki otrzymamy wynik po połączeniu ze sobą obu rzeczy? Z pewnością właściwy, jeśli zależy ci na wysokiej jakości przygotowywanego jedzenia. Garnki przystosowane do gotowania na parze zwykle są wzbogacone o specjalnym metalowy lub szklany i perforowany wkład. W ten sposób para wytwarzająca się podczas gotowania wzmacnia aromat potrawy, zachowując jednocześnie jej właściwości odżywcze. Co więcej przy używaniu tego typu garnków nie stosuje się soli – para wyciąga z produktów wszystkie potrzebne minerały oraz wytapia zbędne tłuszcze.

Tak przygotowane dania są lekkostrawne i wskazane szczególnie dla osób z problemami żołądkowymi lub nadwagą. Garnki żeliwne charakteryzują się długim utrzymaniem ciepła i w ten sposób są idealne do duszenia wszelkich potraw. Podczas przyrządzania posiłku “na wolnym ogniu” (co jest wskazane w przypadku używania wkładu do gotowania na parze) z naczynia nie uwalniają się żadne negatywne składniki, a jedzenie zachowuje swój oryginalny smak. Najczęściej garnki żeliwne przystosowane do gotowania na parze tworzą zestaw z wyprofilowaną pokrywką, dzięki czemu wewnątrz tworzy się zamknięty obieg powietrza. W ten sposób potrawy mają intensywny aromat i zachowują swoje wartości odżywcze. Przygotowywanie posiłków na parze jest z pewnością właściwe dla zdrowia.

Jednak sam garnek może być używany również do innych czynności, co sprawia że takie rozwiązanie jest bardziej ekonomiczne niż inwestycja w osobne urządzenie parowaru.