Do jakich potraw nadają się żeliwne naczynia?

Tak naprawdę naczynia żeliwne, w zależności od rodzaju, mogą służyć do przyrządzania niemal każdej potrawy. Materiał, z którego są wykonane, jest jednym z najbardziej odpowiednich dla zdrowia i wytrzymałych opcji spośród dostępnych na rynku. Do czego szczególnie mogą przydać się takie naczynia? Największą zaletą żeliwa jest to, że może być podgrzewane na różne sposoby nie ulegając zniszczeniu (o ile się o nie dba).

Z pewnością łatwiej będzie po prostu wrzucić warzywa lub/i ulubione mięso do żeliwnej brytfanki (bez drewnianych elementów), którą włożysz do pieca, niż stać przy kuchni nieustannie pilnując potrawy. Dodatkowo bez problemu tego rodzaju naczynie możesz zabrać ze sobą na wakacyjny wypad z przyjaciółmi i przygotować w nim smaczne danie podgrzewając na ognisku. Doskonałym rozwiązaniem za pomocą którego przygotujesz wiele pełnowartościowych posiłków są patelnie.

Używając ich nie musisz stosować żadnych tłuszczów, aby przygotowywana w nich potrawa nie przywarła do powierzchni. Jest to spowodowane zastosowaniem grubszego niż w garnkach z innych materiałów dna. W ten sposób smażone dania z pewnością będą lżejsze dla żołądka, ale wcale nie mniej smaczne.

Gotowany w żeliwnych garnkach ryż lub kasza nie muszą być mieszane, aby nie zostawić trwałych śladów na denku. Co więcej są one idealne do tzw. gotowania na wolnym ogniu przy zachowaniu właściwych dla potrawy aromatów.

Ważne jest też to, że tego typu naczynia bardzo długo zachowują ciepło, dając możliwość do korzystania z nich przez długi czas. Mając w kuchni choć jedno naczynie z tego materiału możemy w dowolnej chwili wykonać niemal każde zdrowe i szybkie danie. Jeszcze niedawno w każdym polskim domu były dostępne tylko lub przeważnie żeliwne naczynia.

Można śmiało powiedzieć, że rodzima kuchnia jest dostosowana do tego rodzaju przyborów.